Μουσική Σχολή - Ωδειο - AMS Θεσσαλονίκη » Διάφορα » Ευτυχία: 15 τρόποι να τα βρεις ξανά με τον εαυτό σου

Ευτυχία: 15 τρόποι να τα βρεις ξανά με τον εαυτό σου

 

Ας είναι όμορφο και φωτεινό το ταξίδι της ζωής για τον καθένα, άσχετα με τα εμπόδια και τις δυσκολίες που μπορεί να εμφανιστούν στο δρόμο του καθενός…Ειδικά σε δύσκολες εποχές, είναι σημαντικό να βρούμε μέσα μας τον δυνατό, τον όμορφο πυρήνα που έχουμε και να αναδείξουμε τον καλύτερό μας εαυτό: έτσι αυξάνουμε την προσωπική ευτυχία και εσωτερική αρμονία μας και βελτιώνουμε θεαματικά τις σχέσεις μας με τους ανθρώπους γύρω μας.

Αν λοιπόν επιθυμείτε να επενδύσετε στην προσωπική σας ανάπτυξη και την αυτοβελτίωσή σας, να οι 15 καλύτεροι τρόποι που μπορείτε να δοκιμάσετε:
Γράφει η ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια Δρ. Λίζα Βάρβογλη 
.
 eutyxia
1. Κάθε Πρωί Κάντε ένα Κομπλιμέντο στον Εαυτό σας
Ναι, έτσι ακριβώς!  Ξεκινήστε τη μέρα σας με έναν καλό λόγο προς τον εαυτό σας!  Το κομπλιμέντο μπορεί να είναι για το ότι έχετε ωραίο χαμόγελο, καταφέρατε να τελειώσετε μια δύσκολη δουλειά, ότι έχετε ωραίο ρούχο, οτιδήποτε μικρό ή μεγάλο, αρκεί να είναι κάτι θετικό!
Με αυτή τη θετική συναισθηματική ώθηση, θα αισθάνεστε καλύτερα για τον εαυτό σας και θα έχετε την τάση να φέρεστε καλύτερα στους γύρω σας.  Να θυμάστε: η θετική ενέργεια και η χαρά είναι κολλητικές!
 .
2. Σταματήστε να Κατηγορείτε τους άλλους για το πώς αισθάνεστε εσείς
Σταματήστε να επικεντρώνεστε στο τι έκαναν οι άλλοι γύρω σας και εσείς νιώθετε άσχημα.  Με αυτό τον τρόπο το μόνο που καταφέρνετε είναι να βρίσκετε δικαιολογίες για να είστε μίζεροι και κακοδιάθετοι.  Μερικές φορές, δεν αντιλέγω, καθένας έχει βάσιμους λόγους να θυμώνει και να εκνευρίζετε με κάτι άσχημο που του έκανε ο/η σύζυγος, ο προϊστάμενος, η φίλη, το παιδί του, κλπ.  Ακόμα και αν έχετε δίκαιο, το να δίνετε στο άλλο άτομο τη δύναμη να καθορίζει το πώς θα νιώθετε εσείς είναι ήττα!  Αναγνωρίστε τα λάθη των άλλων, αναγνωρίστε όμως και τα δικά σας λάθη ή τη δική σας συμβολή στην κακή συμπεριφορά των άλλων.  Αφήστε τα όλα αυτά πίσω σας και επικεντρωθείτε στο πώς θα κάνετε τη ζωή σας πιο όμορφη, χωρίς να την εξαρτάται από το πώς θα φερθεί κάποιος άλλος!
 .
3. Σταματήστε να εκνευρίζεστε και να θυμώνετε με το παραμικρό
Ο θυμός είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα, που προειδοποιεί το άτομο ότι κάτι δεν πάει καλά.  Όταν όμως κανείς θυμώνει και εκνευρίζεται με το παραμικρό, εκκρίνεται στον οργανισμό του κορτιζόλη και άλλες ορμόνες του στρες, με αποτέλεσμα να στρεσάρεται και να κάνει κακό στην ψυχική και τη σωματική του υγεία.
Ο θυμός βγάζει προς τα έξω κακή συμπεριφορά, δεν επιτρέπει στον άνθρωπο να πάρει σωστές αποφάσεις, δεν τον αφήνει να εκτιμήσει τα όμορφα πράγματα στη ζωή του και να αισθανθεί ευγνωμοσύνη.
 .
4. Μάθετε να συγχωρείτε
Η συγχώρεση έχει μεγάλη δύναμη, επειδή βοηθάει στο να αφήσει κανείς πίσω του κάτι άσχημο.  Όταν κάποιος συγχωρεί δε σημαίνει ότι ξεχνάει, αλλά ότι επιλέγει να μην εμπλέκεται συναισθηματική στην άσχημη κατάσταση.  Μερικές φορές η συγχώρεση έχει την έννοια του να συγχωρήσει κανείς τον ίδιο του τον εαυτό, για τα λάθη του, για τις κακές επιλογές του, για το παρελθόν του.  Συγχωρώντας κανείς τον ίδιο του τον εαυτό στην ουσία τον απεγκλωβίζει από τον αρνητισμό και τις άσχημες εμπειρίες του παρελθόντος.
 .
5. Να είστε ειλικρινής
Η ειλικρίνεια αποτελεί έναν από τους θεμέλιους λίθους σε κάθε σχέση, ερωτική, οικογενειακή, ή επαγγελματική.  Πέστε την αλήθεια, με ωραίο, τίμιο, ευθύ τρόπο, χωρίς να προσβάλλετε τον άλλον.  Δείξτε ευθύτητα και αμεσότητα και πέστε αυτό που επιθυμείτε με ξεκάθαρο και ευγενικό τρόπο.  Μάθετε να επικοινωνείτε τις σκέψεις, τις ιδέες αλλά και τα συναισθήματά σας.  Όταν κρύβετε αυτό που νιώθετε ή αυτό που σκέφτεστε δεν είστε ειλικρινής με τον συνομιλητή σας, του δίνετε ψεύτικες πληροφορίες και είναι πολύ πιθανό ότι στο τέλος ούτε εσείς ούτε το άλλο άτομο θα είστε ικανοποιημένοι από τη συνάντηση ή τη συνομιλία σας.
 .
6. Βοηθήστε
Δείτε πέρα από τον εαυτό σας και τις ανάγκες σας και βοηθήστε κάποιον άλλον με οποιονδήποτε τρόπο: δώστε τη θέση σας στο λεωφορείο σε κάποιον που την έχει ανάγκη, κρατήστε την πόρτα ανοιχτή γι’ αυτόν που μπαίνει μέσα μετά από εσάς, βοηθήστε μια μαμά με το καρότσι της, δώστε μια πληροφορία, μία ελεημοσύνη… Το να προσφέρετε κάποιο είδος βοήθειας, όσο μικρή και αν είναι, αποτελεί έναν από τους καλύτερους τρόπους για να γίνετε εσείς καλύτερος άνθρωπος!
 .
7. Ακούστε
Μάθετε να ακούτε τον συνομιλητή σας προσεχτικά: αυτό σημαίνει ότι εκείνη τη στιγμή δεν βαριέστε, δεν κάνετε νοερά τη λίστα του σούπερ μάρκετ ούτε ετοιμάζετε την απάντησή σας.  Μαθαίνοντας να ακούτε τους άλλους τους γνωρίζετε καλύτερα, ανακαλύπτετε νέους ανθρώπους, νέες ιδέες και νέες εμπειρίες.  Να θυμάστε ότι ακούγοντας προσεκτικά τι έχει να σας πει ο άλλος του κάνετε ένα δώρο, ενώ παράλληλα δείχνετε τον καλύτερο εαυτό σας και κερδίζετε κάτι από τη συνομιλία!
 .
8. Κάνετε κάτι που σας ευχαριστεί
Ο καλύτερος εαυτό σας αναδύεται πολύ εύκολα όταν κάνετε κάτι που αγαπάτε!  Δυστυχώς, οι περισσότεροι άνθρωποι με τα καθήκοντα και τις καθημερινές πιέσεις θεωρούν ‘πολυτέλεια’ το να κάνουν κάτι για τον εαυτό τους ή φοβούνται ότι οι άλλοι θα τους πουν εγωιστές.  Αυτό είναι εντελώς λάθος! Αφιερώνοντας χρόνο στον εαυτό σας και κάνοντας πράγματα που αγαπάτε φέρνετε στην επιφάνεια τον καλύτερο εαυτό σας και έτσι εμπλουτίζετε όχι μόνο τη δική σας, αλλά και τη ζωή των αγαπημένων σας προσώπων!
 .
9. Ευγένεια
Θυμάστε τα απλά και βασικά «ευχαριστώ» και «παρακαλώ» ή είστε τόσο αγχωμένοι και βιαστικοί που τα θεωρείτε δεδομένα και δεν τα λέτε;  Μια μικρή δόση ευγένειας, ένα χαμόγελο, μια καλή κουβέντα φτιάχνουν τη διάθεση του άλλου, αλλά και τη δική σας.  Μη μου πείτε «μα αν ο άλλος…».  Το τι κάνει ο άλλος είναι δική του υπόθεση.  Το τι επιλέγετε να κάνετε εσείς είναι αποκλειστικά δική σας υπόθεση και δε νομίζω να θέλετε να δώσετε σε κάποιον άλλον τη δύναμη να καθορίζει το πώς θα φερθείτε εσείς!
 .
10. Αυθεντικότητα
Ή, πιο απλά, να είστε ο εαυτός σας!  Να θυμάστε ποιες είναι οι αξίες σας, οι πεποιθήσεις σας, τα σημαντικά πράγματα στη ζωή και να φέρεστε με βάση αυτά.  Μην κρύβεστε, μην υποκρίνεστε, μην προσπαθείτε να δείξετε κάτι που δεν είστε.  Βρέστε την προσωπική σας ταυτότητα και υπογραφή και με το κεφάλι ψηλά δείξτε στους άλλους ποιος είστε.
 .
11. Να είστε ανοιχτοί στην αλλαγή
Κάθε φορά που λέτε «ναι» σε κάτι διαφορετικό, σε μια αλλαγή στη ρουτίνα σας, διευρύνετε τον ορίζοντα των εμπειριών σας και καλλιεργείτε την προσωπική ανάπτυξη και την αυτοβελτίωσή σας.  Η αλλαγή μπορεί να είναι κάτι τόσο μικρό όσο το να μαγειρέψετε ή να δοκιμάσετε ένα νέο φαγητό, να πάτε σε ένα άλλο μπαρ, να κάνετε ένα ταξίδι, να δείτε μια παράσταση, να δοκιμάσετε μια δραστηριότητα ή σπορ ή να κάνετε κάτι που σας φόβιζε ως τώρα.  Η ανοιχτή προς την αλλαγή στάση ζωής σας βοηθάει να αποκτήσετε νέες εμπειρίες και αυτοπεποίθηση.
 .
12. Δείξτε σεβασμό
Ξέρετε τι είναι ο σεβασμός;  Το συναίσθημα ή η αξιολόγηση ότι κάτι είναι σημαντικό, σπουδαίο, χρήσιμο, όμορφο… Ο σεβασμός λοιπόν δεν είναι κάτι τυπικό, ούτε κάτι γενικό και αόριστο τύπου «να σέβεσαι τους μεγαλύτερους» (καλό είναι να σεβόμαστε μικρούς και μεγάλους!).  Ο σεβασμός είναι στάση ζωής, όταν αναγνωρίζουμε το αξιόλογο.  Όπως θέλουμε να σέβονται οι άλλοι πχ τον κόπο μας, έτσι κι εμείς οφείλουμε να δείχνουμε σεβασμό στη φύση, στο χρόνο των άλλων ανθρώπων, στις σκέψεις, στα συναισθήματά τους, στον τρόπο ζωής τους… Δείχνουμε σεβασμό ακόμα και αν δε συμφωνούμε, αλλά αφήνουμε χώρο στον άλλον να συνυπάρξει μαζί μας.
 .
13. Μάθετε να βλέπετε το θετικό και να το λέτε
Οι περισσότεροι άνθρωποι, ειδικά στις δύσκολες μέρες που διανύουμε, έχουν την τάση να βλέπουν σχεδόν αποκλειστικά τα στραβά και τα ανάποδα γύρω τους. Ακόμα χειρότερα, εκνευρίζονται, θυμώνουν, στρεσάρονται, αγχώνονται, κάνουν απαισιόδοξες προβλέψεις, υποπτεύονται και κατηγορούν τους άλλους… Μια τέτοια στάση ζωής όμως το μόνο που φέρνει είναι περισσότερο αρνητισμό και ψυχική μιζέρια.  Μάθετε να εντοπίζετε γύρω σας, σε ανθρώπους, καταστάσεις και πράγματα το θετικό και το ωραίο!  Πέστε το! Δείξτε ότι το εκτιμάτε!  Πέστε έναν καλό λόγο, κάντε ένα κομπλιμέντο, μοιραστείτε το ωραίο!
 .
14. Ζω για να μαθαίνω
Υιοθετήστε μια ανοιχτή στάση ζωής, τύπου ‘ζω για να μαθαίνω’ και όχι ‘εγώ τα ξέρω όλα και έχω δίκαιο’.  Διαβάστε βιβλία, άρθρα για αντικείμενα που σας ενδιαφέρουν ή για κάτι που δεν το γνωρίζετε, ανταλλάξτε απόψεις με φίλους και γνωστούς, ακούστε διαφορετικές τοποθετήσεις από τη δική σας (αλλά μη διαφωνήσετε!), προσπαθήστε να κατανοήσετε τη θέση κάποιου άλλου και να δείτε τα πράγματα από τη δική του οπτική γωνία (χωρίς να πρέπει να συμφωνήσετε).  Μαθαίνοντας κάτι καινούργιο έρχεστε σε επαφή με άλλους ανθρώπους, τους διδάσκετε κι εσείς κάτι και βγάζετε προς τα έξω τον καλύτερο εαυτό σας!
 .
15. Κάντε μια ευχάριστη έκπληξη
Ποια ήταν η τελευταία φορά που κάποιος σας έκανε μια μικρή ή μεγάλη έκπληξη και χαμογελάσατε μέσα από την ψυχή σας;  Το θυμάστε αυτό το συναίσθημα; Κάντε μικροεκπλήξεις στους γύρω σας και θα παρατηρήσετε ότι σιγά-σιγά θα αρχίσουν να σας το ανταποδίδουν με κάποιον τρόπο.  Ακόμα και το χαμόγελό τους ή το ευχαριστώ που θα σας πουν θα σας κάνει να νιώσετε ιδιαίτερα όμορφα!

 

Πηγή: boro.gr

 

μαθήματα φωνητικής

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Παρακαλώ συμπληρώστε παρακάτω! *